Mihai

Sulina, iulie 2019

Mihai Călin, Sulina

Cu Mihai Călin mă știu cam de 20 de ani. Mi-a fost recomandat ghid în partea asta de Deltă, Sulina și împrejurimi, pe vremea când lucram la un catalog cu pensiunile din zonă. Am stat cazat în Sulina, țin minte, la tanti Mărioara, o femeie în vârstă, singură și cu un suflet extraordinar. Asta am aflat-o în anul următor, când am hotărât să ne facem concediul aici, în colțul acesta de lume.
Cu Mihai m-am împrietenit din prima! Atent, echilibrat și posesor al unor cunoștințe despre tot ce reprezintă Delta și oamenii de aici cum rar întâlnești. Într-o călătorie cu barca cu motor și Mihai, cantitatea de informații primită este covârșitoare.. Despre casele Sulinei, despre port cu istoria lui, despre farurile zonei, despre orice plantă, pasăre sau animal întâlnit, Mihai îți oferă cam tot ce s-ar putea știi… La unele specii, chiar denumirea științifică în latină. Este un pasionat cu o memorie fantastică! Știe să-și dozeze vorba și, sunt sigur, îi informează doar pe turiștii cât de cât interesați.

Mihai este de loc din Crișan, o localitate de pe brațul Sulina al Dunării, aflată la 20 km. În Sulina a venit la liceu apoi s-a însurat și rămas aici să facă treabă! Acum are doi băieți frumoși și o soție cu care se înțelege de minune.
A moștenit casa în care am stat prima oară și a transformat-o într-o mică pensiune. A făcut ceva investiții astfel încât, pe lângă foișorul închis cu rol de sufragerie, fiecare cameră să aibă confortul necesar: baie proprie cu apă caldă, pat comod, aer condiționat etc.

Lucrează ca mecanic șef pe o navă utilitară românească și vara este ghid autorizat pentru turiștii ca noi. Cu o barcă de 12 locuri și cunoștințe cât zece! Seara, când termină serviciul sau plimbările cu turiștii, Mihai învață și dansează la Centrul Comunității Elene din Sulina de pe strada a-I-a.

Mai există oameni care nu pleacă și rămân încearcând și reușind să trăiască frumos indiferent de condiții!
Mihai a ales cartea câștigătoare când a hotărât să-și dea examenele de ghid, a mizat pe faptul că Sulina o sa se schimbe și o să devină, dintr-un oraș care nu putea ieși din nostalgia vremurilor de altă dată, o destinație extraordinară pentru turiștii din lumea mare!