Versus sau împreună
Sâmbătă 30 noiembrie, în Negrești Oaș, la Muzeul Țării Oașului, s-a vernisat expoziția Versus dar împreună, ediția 2019. Printre cei 25 de expozanți, m-am numărat și eu împreună (sau versus) cu Oliver Merce, cu un proiect intitulat Dialoguri. Este vorba despre o serie de fotografii realizate pe parcursul anului 2018. Dialogurile noastre sunt de fapt perechi de imagini formate dintr-o fotografie propusă împreună cu răspunsul vizual al celuilalt. Acesta a fost modul nostru de lucru iar rezultatele sunt interesante.
La invitația lui Remus Țiplea, am răspuns prezent! Am decis să particip la vernisaj și bine am făcut, cei care au lipsit fiind puțini și cu absență bine motivată.

Drumul meu a fost destul de lung, plecând din Otopeni cu avionul la Timișoara unde m-am întâlnit cu Oliver, apoi cu microbuzul spre Oradea de unde am fost preluați de Florin Șipoș și Adrian Căpușan și ne-am continuat drumul spre Negrești Oaș cu mașina. La expoziție am stat doar câteva ore. Câteva ore frumoase!

Expoziția Versus dar împreună a ajuns la a XI-a ediție. Este o manifestare cu tradiție bazată pe prietenie, în sensul frumos al cuvântului. Trei fotografi sunt cei care organizează încă de la început evenimentul: Remus Țiplea, Romeo Komaromi și Emilian Moldovan. Fiecare dintre ei invită în fiecare an colegi fotografi din zonă și din țară cu proiecte în general noi, dar sigur interesante. Astfel, cei trei sunt de invidiat, făcându-și numeroși prieteni printre fotografii ce au participat de-a lungul timpului.
Pe mine m-a impresionat faptul că nu m-am simțit nicidecum doar un invitat, ci coleg și chiar prieten cu majoritatea celor prezenți. Ritmul derulării evenimentelor, realizarea expoziției propriu-zisă precum și discuțiile dintre fotografi au fost la înălțime. Nu am auzit deloc bârfele obișnuite, nu invidii puerile și vorbe nelalocul lor gratuite… Discuțiile au fost despre amintiri comune, experiențe noi legate de proiectele prezentate, glume și amabilități normale. Una peste cealaltă, mi-a plăcut și m-am simțit bine în cele câteva ore cât am stat în Negrești.


Pe lângă vernisajul expoziției s-a lansat și albumul Chipuri și priveliști vânătorești semnat Romeo Komaromi. Un proiect cu un subiect foarte interesant realizat pe parcursul a 10 ani. În album sunt inserate, pe lângă fotografiile lui Romeo, și câteva imagini cu același subiect și din aceeași zonă din anii ’30-’40 semnate Ioniță G. Andron.

Versus sau împreună reprezintă pentru Negrești Oaș un eveniment cultural important! M-au convins numeroșii paricipanți la vernisaj, oamenii ‘ne-fotografi’ care au venit să admire fotografiile, să le discute și să plece cu cele mai reușite cadre în amintire. Mare lucru!

Vreau să mulțumesc tuturor! Organizatorilor, Remus, Romeo și Emilian, prietenilor Oliver, Florin și Adrian și tuturor celorlalți participanți implicați în acest proiect de toată stima!
Este de admirat faptul că au reușit până acum să găsească în fiecare an suflu și suflet pentru a derula o muncă deloc ușoară în organizarea unui eveniment de acest gen. Este de mirare faptul că au găsit înțelegere și fonduri în fiece an… Sunt altfel construiți oamenii în partea asta de țară? Normalitatea are altă definiție aici?
Să mai întreb de ce în București nu se poate așa ceva?