Cărți și albume
Ce am mai cumpărat, ce am mai citit…
Bernard Plossu
Un album ce mi l-am dorit mult. Apărut de curând, prețul a fost bun în comparație de marea majoritate a albumelor semnate Bernard Plossu ce se găsesc greu și la prețuri destul de mari.
Este un fotograf francez (n.1945) pe care-l urmăresc de ceva vreme, pe net apărând informații relativ puține pe site-uri diverse. Nu are site personal. Mi-a plăcut faptul că lucrează cu un aparat analog (un Nikon pe care-l poți gasi la 150 de lei) și, de prin anii ’70, doar cu un obiectiv de 50mm.
Paris este un album consistent, de peste 400 de pagini, cu fotografii majoritar alb/negru dar și inserții cu fotografii color. Aceste fascicule color sparg și împart foarte bine grosul celorlalte imagini. Din punctul meu de vedere chiar valorizează și mai mult fotografiile monocrome. Plossu a fotografiat Parisul mai bine de 50 de ani, imaginile color fiind de prin anii ’50.
Lipsește efectul de WOW, cel atât de căutat astăzi de fotografii contemporani, și nu poți judeca fotografiile individual ci doar în contextul celorlalte, doar ca ansamblu. Un album care îmi place și va fi răsfoit des!
David Suchet
Acum câțiva ani (2012) am urmărit documentarul făcut de David Suchet în cinstea bunicului său fotograf, People I Have Shot. L-am văzut de atunci de câteva ori…
Aflănd despre lansarea cărții-album Behind the lens: My Life de pe un site despre Leica (cum altfel?!?), am comandat-o imediat. Tot o carte nouă, apărută în octombrie. Este o carte de memorii, editată în condiții grafice de excepție. David Suchet este președinte onorific Leica în UK.
M-am străduit s-o citesc cât mai încet, prelungindu-mi cât mai mult plăcerea… Aici textul face toți banii!
Nu am văzut niciun episod din Hercule Poirot cap-coadă, rol interpretat preț de 25 de ani, dar actorul, omul David Suchet, m-a cucerit! O carte frumoasă, optimistă iar modul de gândire și acțiune complet diferit față de ceea ce știm și cu ceea ce ne lovim zilnic pe aici. Altă lume.
Cititul este una din plăcerile vieții! Cartea asta o dovedește, cel puțin pentru mine..
Andrei Pandele
La Gaudeamus a fost prima lansare a cărții Decembrie ’89 în 89 de imagini de Andrei Pandele, editată de Humanitas. Urmează, am înțeles, o expoziție și o a doua lansare pe la mijlocul lui decembrie.
Fotografii puternice, imagini document, foarte importante în istoria noastră recentă. O carte ce nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă! După 30 de ani, fiecare are o imagine proprie a celor întâmplate atunci și un duș rece cu fotografii reale, adevărate, nu strică defel. Cu ajutorul acestor imagini am astfel în colecție atât fotografii de la revoluție semnate Andrei Pandele, cât și de la contra-revoluție (minerii, Doamne!) semnate Dinu Lazăr. Fotografii care ne definesc!
Mi-ar fi plăcut totuși un album, nu o carte.. Condițiile grafice nu sunt strălucite, atât se poate face la noi. Înțeleg foarte bine opțiunea d-nului Pandele în alegerea editurii. Este, până la urmă, cea mai importantă editură de la noi și cartea va ajunge la un preț bun în toate librăriile din țară. Va marca acest moment – 30 de ani de la Revoluție. Un album însă, în condiții grafice foarte bune ar fi impresionat mai mult.
Sau altfel spus, aceste fotografii document meritau un cadru grafic de excepție!